Wanneer is een auto een oldtimer?

100 Euro mit Kette und SchlossGeschreven voor Geld.nl

Wanneer is een auto een oldtimer? Je kunt een oldtimer namelijk tegen een zeer scherpe premie verzekeren. Niet alle oudere auto’s vallen onder de noemer oldtimer. De Belastingdienst en verzekeraars hanteren verschillende definities. In dit artikel lees je wanneer een auto een oldtimer is volgens de Belastingdienst en vanaf wanneer je er een oldtimerverzekering voor mag afsluiten.

Vanaf wanneer is mijn auto een oldtimer voor de wegenbelasting?
Sinds 1 januari 2014 stelt de fiscus andere eisen om voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting in aanmerking te komen. De Belastingdienst beschouwt een auto als een oldtimer beschouwd als de auto 40 jaar of ouder is. Er is een aangepaste regeling ingesteld voor motoren, bussen, vrachtauto’s en benzineauto’s vanaf jaargang 1987. Deze voertuigen worden aangeslagen voor een kwart van het normale tarief met een maximum van €120 per jaar. Hieraan stelt de fiscus wel een aantal voorwaarden. In de winterse maanden vanaf december tot en met februari mogen de auto’s niet op de openbare weg. Verzekeraars hanteren over het algemeen voorwaarden die soepeler zijn om je auto te mogen verzekeren als een oldtimer.

De grote verliezers van de nieuwe eisen per 1 januari 2014 zijn de eigenaren van een oldtimer die op LPG of diesel rijden en nog geen 40 jaar oud zijn. Met deze auto’s was je tot 2014 zeer voordelig uit door lage brandstofprijzen en geen motorrijtuigenbelasting. Nu moet er reguliere motorrijtuigenbelasting betaald worden.

Lees de volledige tekst op Geld.nl

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.