Mogelijkheid tot schenken

Antique clock and coins isolated on whiteGeschreven voor deGoedkoopsteNotaris.nl

Bij het doen van schenkingen moet u rekening houden met de zogenaamde schenkingsvrijstellingen. U kunt namelijk voorkomen dat er belasting over de schenking moet worden betaald. Tot 1 januari 2015 geldt er een ruimere schenkingsvrijstelling van maar liefst € 100.000. Voorwaarde is dat het bedrag gebruikt gaat worden ten behoeve van de eigen woning.

Starters op de huizenmarkt kunnen door strengere acceptatienormen van banken met moeite een hypotheek afsluiten. Dit verklaart voor een deel de populariteit van het belastingvrij schenken. Met een schenking kunnen starters op gang worden geholpen door hun ouders in deze economisch zware tijden. Als starters zelf al een aanzienlijk kapitaal kunnen investeren in een huis, zijn banken ook eerder bereid om voor het resterende deel een hypotheek te verstrekken.

Wat is schenken?
Eenvoudig gezegd is een schenking iets geven waardoor uzelf armer wordt en de ontvanger juist rijker. Schenken zal meestal gebeuren in de vorm van geld, maar het kunnen ook goederen zijn. De ontvanger wordt aangeslagen voor schenkbelasting als de schenking de vrijstelling overtreft. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de band tussen schenker en ontvanger en van de hoogte van de schenking.

Zie de volledige tekst op: deGoedkoopstenotaris.nl

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.