Met spaargeld hypotheek aflossen heeft nadelen

De spaarrente gaat richting nul procent. Sommige huiseigenaren kunnen nog een goed rendement maken op het spaargeld door met het spaargeld de hypotheek deels af te lossen, maar is dat verstandig? Het aflossen van de hypotheek heeft namelijk nadelen en voldoende spaargeld aanhouden heeft voordelen.

Stel, je betaalt over de hypotheekschuld een hypotheekrente van 4,5%. De neiging zal groot zijn om het spaargeld over te maken naar de hypotheekbank. Een dergelijk rendement maak je namelijk niet op een spaarrekening. Ga je wel sparen? Spaar dan tegen een zo hoog mogelijke rente. Vergelijk de banken met elkaar. Sommige banken bieden de mogelijkheid om te vergelijken zelf al aan, zoals ING spaarrentes.

Hypotheek aflossen is definitief

Voordat je spaargeld gebruikt om de hypotheek af te lossen, moet je goed nadenken of het wel de beste keuze is. Je kunt het geld namelijk later niet weer terugeisen van de bank. Indien je het geld later nodig blijkt te hebben voor het kopen van bijvoorbeeld een auto, heb je een probleem. Als je het geld niet hebt moet je namelijk een dure lening afsluiten. Voor een lening betaal je misschien wel 10% of nog meer. Deze rente is ook niet aftrekbaar van het inkomen.

Hypotheek aflossen geeft vaak maar een kleine maandelijkse besparing

Uitgaande van een hypotheekrente van 4,5% geeft een aflossing van €1.000 een maandelijkse besparing van €3,75. Het netto voordeel is nog kleiner, want je fiscaal voordeel zakt ook. Voor een relatief kleine besparing stort je jouw spaargeld in de hypotheek.

 De spaarrente gaat een keer weer stijgen

De spaarrentes zijn nu ontzettend laag, maar ze gaan een keer weer omhoog. Je moet dus geen besteding voor het spaargeld bedenken op basis van de huidige rentestand. Dit kan nog maanden of zelfs jaren duren, maar het gaat een keer gebeuren. Vergelijk spaarrekeningen om toch het beste rendement te krijgen.

Zorg altijd dat je voldoende spaargeld achter de hand hebt. Vrij besteedbaar geld geeft je vrijheid en geeft jou zekerheid. Daar heb je meer aan dan aan een iets lagere hypotheek.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.