Ik kan geen lening krijgen, wat nu?

Er zijn verschillende situaties waarin het erg lastig kan zijn om aan een lening te komen. Denk bijvoorbeeld aan een negatieve BKR-registratie doordat u in het verleden rekeningen niet of te laat heeft betaald, het feit dat u ondernemer bent en dus geen vast inkomen heeft, enzovoorts. In veel gevallen zal er altijd een kredietverstrekker te vinden zijn, die u in zo’n situatie alsnog een lening wil verstrekken en waarbij u geld kunt lenen zonder BKR toetsing. Houd er rekening mee dat dit vaak de kleinere partijen zijn en u hiervoor een vrij hoge rente moet betalen.

Het feit dat sommige kredietverstrekkers u geen krediet willen verstrekken, heeft vaak te maken met uw financiële situatie of historie. Een kredietverstrekker wil grote risico’s uit de weg gaan, waarvan een betalingsachterstand een goed voorbeeld is. U wordt immers dermate kredietwaardig geschat, dat u de maandelijkse aflossing van uw krediet kunt bekostigen. Ook een laag inkomen, zoals een pensioen of een uitkering, kan voor kredietverstrekkers als een te groot risico worden beschouwd. Dit maakt het voor veel mensen lastig om aan een lening te komen bij kredietverstrekkers.

 

Uw financiële situatie verbeteren

Wanneer u financiële problemen, zoals een betalingsachterstand bij verschillende instanties, heeft, is het afsluiten van een nieuwe lening vaak niet de oplossing. In zo’n geval kunt u beter op zoek gaan naar professionele hulp, ook al zal deze stap niet altijd gemakkelijk zijn. Professionals op het gebied van schuldhulpverlening kunnen u helpen bij het opstellen van een budgetplan. Met een budgetplan is het mogelijk om iedere maand een deel van uw financiële problemen op te lossen, met het inkomen wat u momenteel al heeft.

Tip: probeer betalingsregelingen op te zetten met schuldeisers! Zo lopen de schulden niet langer op, maar kunt u deze beetje bij beetje aflossen.

Naast de verschillende particuliere instanties die u kunnen helpen bij het oplossen van financiële problemen, kunt u vaak ook bij uw gemeente terecht. De meeste gemeentes bieden een schuldhulpverleningstraject aan, waarbij getrainde mensen u helpen bij het geleidelijk aflossen van uw schulden.

 

Geld lenen bij familie of bekenden

Mocht u toch geld nodig hebben, bijvoorbeeld om uw energierekening of boodschappen te kunnen betalen, dan zijn er nog enkele uitwegen. U kunt bijvoorbeeld bij vrienden of familieleden aankloppen om uw geldproblemen te bespreken en mogelijk een korte en kleine lening bij ze af te sluiten. Houd er rekening mee dat dit verplichtingen met zich meebrengt en voor een gespannen sfeer tussen u en uw geldverstrekker kan zorgen als u de betalingen niet kunt voldoen.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.