Hypotheekrente – beste uit met korte rentevast periode

EurostapelEr zijn verschillende redenen te bedenken om te kiezen voor een lange of juist een korte rentevast periode. De hypotheekrente lang vastzetten biedt zekerheid. Kort vastzetten geeft gemiddeld een lagere hypotheekrente.

Begin jaren tachtig heeft de hypotheekrente ruim boven de 10% gestaan. De angst dat deze tijden herleven kan een reden zijn om te kiezen voor een langere periode om de hypotheekrente vast te zetten. In 2005 was de hypotheekrente historisch laag en in 2013 profiteren wij ook nog steeds van een lage hypotheekrente. Maar resultaten uit het verleden zeggen uiteraard niets over de toekomst. Moet u kiezen voor de goedkoopste oplossing voor de korte termijn of voor zekerheid?

De hypotheeklasten moeten ook bij een stijgende hypotheekrente betaalbaar blijven. Een sterke stijging van de hypotheekrente is in de toekomst niet uit te sluiten. Het kan dus verstandig zijn om de hypotheekrente voor tien jaren of langer vast te zetten. Bij het kiezen van een rentevast periode van twintig jaren, weet u dat op basis van het huidige inkomen de lasten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Op dit moment (oktober 2013) bedraagt de hypotheekrente voor een rentevast periode van twintig jaar tussen de 4,75% en 5,0%. Voor een periode van vijf jaren vast zit u op 3% tot 3,5%.

Toch kiezen voor een korte rentevast periode
Uitgaande van een hypotheek van €200.000, bedraagt het verschil in hypotheeklasten tussen een rentestand van 3% (5 jaar vast) en 4,75% (20 jaar vast) maar liefst €291,67 bruto per maand. In vijf jaren tijd kunt u dus aan hypotheekrente besparen: €291,67 x 60 = €17.500. Indien de hypotheekrente na vijf jaren sterk is gestegen, moet u de resterende looptijd mogelijk wel een hypotheekrente betalen die hoger is dan 4,75%. Een korte rentevaste periode biedt u op korte termijn een besparing, maar op lange termijn valt er niets over te zeggen.

Kiezen voor flexibiliteit van een korte rentevaste periode
U kunt ook kiezen voor flexibiliteit door een nog kortere periode af te spreken met de bank. De hypotheekrente voor een rentevaste periode van één jaar bedraagt op dit moment 2,5% tot 3%. De variabele hypotheekrente bedraagt 2,35% tot 3%. Het gevaar is dat de hypotheekrente op korte termijn gaat stijgen. Bij de keuze voor een variabele hypotheekrente kunt u optimaal profiteren van de lage rente van dit moment. Op het moment dat de rente weer gaat stijgen, kunt u er gelijk op reageren door te kiezen om de hypotheekrente toch voor een langere periode vast te zetten.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.