Hypotheek afsluiten met een BKR registratie

Antique clock and coins isolated on whiteHet Bureau Krediet Registratie (BKR) zorgt voor registratie van kredieten. Bij het aanvragen van een hypotheek, zal de bank informatie inwinnen bij het BKR. Een registratie hoeft geen probleem te zijn een negatieve registratie wel.

U krijgt een registratie bij het BKR als u bijvoorbeeld een lening of uitgestelde betaling hebt lopen. Ook de mogelijkheid om rood te staan zal geregistreerd staan bij het BKR. Doordat deze gegevens centraal zijn vastgelegd, kunnen banken en andere instellingen eenvoudig uw kredietwaardigheid toetsen. Een negatieve registratie krijgt u bijvoorbeeld door achterstanden in betaling. Na een dergelijke registratie zal na beëindiging of aflossing van de lening de registratie gedurende een periode van vijf jaar blijven staan. Een onterechte registratie kan verwijderd worden door de instelling die de registratie heeft verricht.

Hypotheek krijgen ondanks registratie bij het BKR
Bij het verstrekken van een hypotheek vormt de BKR registratie een belangrijk onderdeel van de toetsing door de bank. De toetsende bank krijgt geen gedetailleerde informatie over de leningen en moet zich dus baseren op de gegevens die zijn vastgelegd bij het BKR. Bijvoorbeeld een doorlopend krediet met een limiet van €15.000, zal de bank gaan waarderen als een krediet van €15.000. Mogelijk hebt u slechts een klein bedrag of niets open staan op de betreffende krediet, maar daar maakt de toetsende bank geen onderscheid in. Een registratie bij het BKR hoeft geen probleem te zijn om een hypotheek te krijgen. Zolang u voldoende inkomen hebt om de vaste lasten te dragen, zal de bank niet moeilijk doen. In het geval er een negatieve registratie bij één van de leningen staat, zal de bank geen hypotheek willen verstrekken. Dit kan zijn een wanbetaling, maar ook een betalingsregeling kan als registratie zijn opgenomen.

Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?
Kredieten worden vastgelegd bij het BKR. Hierbij kunt u denken aan een persoonlijke lening, roodstand en een creditcard. Een studielening bij DUO zult u niet bij het BKR aantreffen. Een aankoop die u pas over twee jaar hoeft te betalen staat ook geregistreerd. Het kan gebeuren dat een hypotheek niet verstrekt kan worden doordat er een uitgestelde betaling nog niet is voldaan. In het verleden waren aandelenlease constructies populair. In deze constructie werd er belegd met geleend geld. De deelnemers waren zich er niet van bewust dat deze constructie werd geregistreerd bij het BKR, met alle gevolgen van dien.

Een onterechte negatieve registratie verwijderen
U hoeft geen contact op te nemen met het BKR om een onterechte registratie te verwijderen. U zult contact op moeten nemen met de instelling die de registratie heeft verzorgd. De instelling is verplicht om onterechte registraties te corrigeren. Indien er een verschil in inzicht is, kan de Geschillencommissie BKR worden ingeschakeld. De geschillencommissie komt na bestudering van de kwestie met een uitspraak die bindend is.

Hoe kan ik mijn registratie bij het BKR opvragen?
U kunt u vastgelegde gegevens bij het BKR opvragen via uw bank. Zij kunnen een formulier met u invullen. Binnen tien dagen krijgt u inzage in uw gegevens bij het BKR. U moet €4,95 (2013) betalen voor het opvragen van de gegevens. De bank moet ook zorgen voor het vaststellen van uw identiteit. Dit doen ze door een kopie te maken van een geldig identiteitsbewijs. Deze kopie moeten ze meesturen met de aanvraag.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.