Hypotheek aflossen, pensioen opbouwen

EurostapelDe hypotheeklasten drukken vaak zo zwaar op het maandelijks budget dan er geen geld overblijft om bijvoorbeeld aanvullende voorzieningen voor pensioen op te bouwen. Door extra af te lossen kan er ruimte gecreëerd worden op het pensioen aan te vullen.

De hypotheek is een uitgave die zwaar drukt op het maandelijkse inkomen. Dit wordt veroorzaakt doordat er vaak een huis wordt gekocht op basis van het maximale bedrag dat te verkrijgen is op basis van het inkomen. Hierdoor zijn de hypotheeklasten gebaseerd op wat maximaal mogelijk is aan maandlasten. Er bestaat geen besteedbare ruimte meer om een aanvulling op het pensioen op te bouwen. Uw eigen huis zien als een aanvulling op het pensioen is vaak gebaseerd op een illusie.

Mijn huis is mijn pensioen
Door de hypotheek af te lossen en door waardestijging van huizen, kan de eigen woning gezien worden als een aanvulling op het pensioen. De mogelijkheden met de waarde in het huis worden vaak overschat. U kunt de volledige overwaarde alleen uit het huis halen door deze te verkopen. Na verkoop moet u op zoek naar vervangende woonruimte en krijgt u weer een forse lastenverzwaring doordat u een huis moet gaan huren. U kunt de overwaarde in het huis gedeeltelijk gebruiken door het huis te bezwaren met een krediethypotheek, maar op deze manier kunt u slechts een klein deel van de overwaarde opnemen.

Hypotheekschuld moet afbetaald worden
De hypotheeklasten drukken voor de meeste mensen zwaar op het maandelijks beschikbaar bedrag. In veel hypotheken zit ook nog een aflossingsvrije deel. In het verleden was het mogelijk om het grootste deel van de hypotheek aflossingsvrij te houden. Dat wil zeggen dat er geen aflossing tegenover stond. Deze schuld bleef bestaan tot het huis verkocht ging worden.

Om toch van deze schuld af te komen, moet er extra afbetaald worden op de hypotheek. Nadat de hypotheek dertig jaar gelopen heeft, zal de betaalde hypotheekrente niet meer aftrekbaar zijn. Deze beperking van de hypotheekrenteaftrek geldt pas vanaf 2031.

Hypotheek afbetaalt, pensioen opbouwen
Zodra de maandlasten van de hypotheek wegvallen, ontstaat er weer ruimte om een aanvulling op het pensioen op te bouwen. U kunt een vermogen opbouwen in een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. De premie of inleg is aftrekbaar van het inkomen. Op einddatum kunt u het opgebouwde vermogen gebruiken om een lijfrente-uitkering voor aan te kopen. Gedurende de uitkeringsperiode zal de Belastingdienst gaan heffen. De uitkeringsbedragen worden bij uw inkomen opgeteld en belast.

Financiële meevallers gebruiken om extra af te lossen
De hypotheek is vaak afgestemd op het inkomen. Hierdoor is het lastig om extra af te betalen. Door financiële meevallers te gebruiken om extra af te betalen, kunnen de hypotheeklasten geleidelijk verlaagd worden. Door ieder jaar de belastingteruggave te gebruiken om extra af te lossen, kunt u de maandlasten op lange termijn verlagen. Hierdoor zal de teruggave ook zakken, maar het voordeel is groter dan het nadeel.

Geen huis kopen op basis van de maximale hypotheek
Potentiële huizenkopers gaan eerst bij banken informeren hoeveel ze kunnen lenen, vervolgens gaan ze op zoek naar een huis die financieel haalbaar is. In de praktijk blijkt vaak dat er een huis wordt gevonden waarvoor het maximaal te lenen bedrag benodigd is. Het is juist verstandiger om een hypotheek te nemen die in de loop der jaren eenvoudig gedragen kan worden. De hypotheeklasten moeten namelijk ook nog gedragen kunnen worden bij een sterke verlaging van het inkomen. Bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid zal het inkomen tientallen procenten gaan zakken. Kan het huis vervolgens nog steeds betaald worden?

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Dit kun je gemakkelijk online berekenen, of maak een afspraak met je adviseur

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.