Huis verkocht met een restschuld! Probleem van de bank?

Das EigenheimDe banken hebben in het verleden onverantwoord hoge hypotheken verstrekt. Zolang de huizenprijzen blijven stijgen is er geen probleem. Bij een daling van de huizenprijzen kunnen huizen onverkoopbaar worden, terwijl de lasten niet meer op te brengen zijn.

Wat is de verantwoordelijkheid van de bank? Een te hoge hypotheek op basis van het inkomen komt tot stand door een advies van de bank of een onafhankelijke bemiddelaar. Indien achteraf blijkt dat de lening veel te hoog is ten opzichte van het inkomen, wie treft in dat geval blaam? In de praktijk blijkt dat de banken zich verschuilen achter de gesloten overeenkomsten. Zij hebben in het verleden ruimer gedacht, maar naar hun mening hebben ze geen onverantwoordelijk hoge hypotheken verstrekt. Daarnaast wisten de huiseigenaren waar ze een handtekening onder hebben gezet.

Hoe ontstaan restschulden?
Zolang de huizenmarkt gezond is, zullen er niet veel problemen ontstaan. In het geval de woonlasten uit de hypotheek achteraf gezien maandelijks niet op te brengen zijn, dan wordt het huis eenvoudig weer verkocht. Grote kans dat de hypotheek afbetaald kan worden met de verkoopopbrengst uit het huis. In een markt met dalende huizenprijzen ligt de situatie anders. Het huis kan mogelijk niet verkocht worden voor een bedrag waarmee de hypotheek kan worden afbetaald. Indien het huis verkocht moet worden, ontstaan er restschulden. Deze restschulden zijn het probleem van de voormalige huiseigenaren.

Lagere hypotheken hadden de problemen verkleind
Tot 2008 werden er hypotheken verstrekt tot acht keer het jaarinkomen. Achteraf gezien is het niet verstandig geweest van de banken. Strengere normen hadden heel veel problemen kunnen voorkomen. Vanaf 2008 tot het tweede kwartaal van 2012 zijn de huizenprijzen gezakt met 20% tot 25%. De huiseigenaren met een te hoge hypotheek kunnen door deze sterke daling vast komen te zitten. Ze kunnen de lasten niet meer dragen, maar het huis is ook niet te verkopen. In het geval er minder hoge leningen verstrekt waren, werd het probleem ook kleiner gehouden.

Moeten banken een deel van de restschulden dragen?
Door de te ruime verstrekkingnormen is er een discussie opgelaaid over de verantwoordelijkheid van de banken. Zij hebben de te hoge hypotheken namelijk verstrekt, moeten zij ook niet een deel van de schulden dragen? Dit is een terechte discussie, maar als de banken een deel van de schulden moeten dragen moeten wij als klanten van de banken ook boeten. Op de één of andere manier zullen deze lasten weer doorberekend worden aan de klant. Moeten huiseigenaren die voorzichtig zijn geweest met kopen van huizen nu gaan boeten voor huiseigenaren die een te hoge hypotheek hebben afgesloten? Moeten huurders nu ook mee gaan betalen voor de mensen die een te duur huis gekocht hebben?

De banken betalen al mee aan de restschulden
De banken zorgen voor een goede begeleiding bij betalingsachterstanden. Dit doen ze ook uit eigen belang, want restschulden zijn moeilijk te verhalen op de voormalige huiseigenaren. Als er na verkoop een restschuld overblijft van € 60.000, dan moeten de voormalige huiseigenaren dit bedrag nog af gaan lossen bij de bank. Indien dit niet mogelijk is zal de bank een (groot) deel van de schuld niet weer terugontvangen. De voormalige huiseigenaren gaan bijvoorbeeld in de schuldsanering. De bank zal vaak slechts een deel van de restschulden terug zien.

2 reacties | Reageer

2 reacties op “Huis verkocht met een restschuld! Probleem van de bank?”

 1. Charles schreef:

  Ben benieuwd wanneer iemand een vuist durft te maken tegen de banken inzake een afgesloten hypotheek.
  In de wetgeving is bepaald WAT geld is en daar valt giraal geld NIET onder.
  Dus wat heeft de bank eigenlijk geleverd? Het was geen echt papier geld (wettig betaal middel), het waren wat cijfertjes op papier, welke de hypothecaire lening diende voor te stellen.

  Maar cijfertjes zijn geen wettig betaal middel, dat zijn munten en biljetten.

  Ik denk dat de bank geen poot heeft om op te staan als ze die cijfertjes (hypothecaire lening) gaan opeisen, het is geen wettig betaal middel. Het zou het zelfde zijn geweest als de bank u monopoly geld had gegeven! En ze dat geld weer zouden opeisen.

 2. dimitri schreef:

  Restschuld heel vervelend , 3 dubbel betalen !!