Goedkoop wonen en minder werken

GeldwäscheDe meeste huiseigenaren bezitten een huis afgestemd op hun woonwensen, maar ook op hun inkomen. Zodra wij meer gaan verdienen passen wij onze bestedingspatroon aan. Het is verstandiger om genoegen te nemen met een goedkoper huis. Goedkoop wonen maakt het mogelijk om bijvoorbeeld minder te gaan werken.

Starters op de huizenmarkt kopen eerst vaak een appartement in het centrum van de stad waar ze studeren of werken. Dit is het begin van hun wooncarrière. De volgende stap is een groter en kindvriendelijk rijtjeshuis. Indien het inkomen blijft stijgen, zal er steeds een ander huis gekocht worden afhankelijk van de levensfase waar ze in zitten. Hierdoor blijven de hypotheeklasten afgestemd op het in de loop der jaren stijgende loon. Inmiddels is voor iedereen duidelijk geworden dat een huis kopen ook risico´s met zich meebrengt. Is het niet beter om tevreden te zijn met het huis waarin u woont en te genieten van de financiële mogelijkheden?

Eén keer een huis kopen
Starters op de huizenmarkt zouden weloverwogen hun eerste huis moeten kopen. Het eerste huis moet niet alleen passen bij de huidige levensfase, maar moet ook geschikt zijn voor een gezin met jonge kinderen. Op deze manier kan voorkomen worden dat de eerste woning weer verkocht moet worden zodra er gezinsuitbreiding komt. Dit zal over het algemeen betekenen dat er eerst gespaard moet worden om een geschikt huis te kunnen kopen. Een gezinswoning is namelijk duurder in vergelijking met een kleine starterswoning.

Geschikte gezinswoning in een goede buurt
Een bijkomende verhuisredenen is vaak de buurt. De koopprijs van een huis is voor een groot deel afhankelijk van de buurt waar het huis staat. U doet er verstandig aan om een huis te kopen in een nette buurt om te voorkomen dat u uiteindelijk moet verhuizen om de buurt. Een huis kopen in een verloederde buurt kan achteraf gezien een slechte investering zijn. Zodra de buurt verder gaat verloederen, zal ook de waarde van uw huis gaan zakken. Een huis in een opkomende regio kan verstandig zijn, maar het is nog maar de vraag in hoeverre de ambities worden waargemaakt.

Geen ander huis kopen omdat het financieel mogelijk is
Een hypotheek nemen om een huis te kunnen kopen is gebruikelijk. In onze samenleving zijn wij het normaal gaan vinden om schulden te maken om te kunnen genieten van meer luxe en comfort. Een ander huis kopen omdat het financieel mogelijk is, is geen verstandig besluit. Het is verstandiger om te blijven zitten waar u zit indien het huis goed bevalt. Een ander huis biedt op korte termijn geluk, maar op langere termijn went u aan de nieuwe woning. Vervolgens moet u maandelijks wel de hogere hypotheeklasten opbrengen.

Op een andere manier genieten van uw bestedingsruimte
In plaats van extra schulden op uw schouders te nemen door een ander huis te kopen, kunt u ook kijken naar andere manier om geld te besteden. Los bijvoorbeeld uw hypotheekschuld versneld af en ga vervolgens één dag in de week minder werken. Of gebruik het geld om een vermogen op te bouwen dat u kunt gebruiken om eerder te stoppen met werken. Indien u tevreden bent met uw eigen huis, moet u zichzelf niet laten verleiden om een ander huis te kopen om de verkeerde redenen.

3 reacties | Reageer

3 reacties op “Goedkoop wonen en minder werken”

 1. klara schreef:

  AHA.. SCHEEFWONEN!!!!
  Dan moet de hypotheekrente maar omhoog om dat te compenseren.
  Net zoals bij de huur.

 2. peter schreef:

  Goed en helder stuk. Thans! Reactie van Klara is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.

 3. Daantje schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens!

  Wij hebben er zelf ook voor gekozen om direct een huis voor de langere termijn te kopen. Dus niet eerst een appartement, maar direct een eensgezinswoning in een kindvriendelijke wijk. Hier blijven we voorlopig nog wel even wonen! 🙂

  Wat trouwens ook nog kan als je meer gaat verdienen: investeren in je huidige woning om juist daar het woongenot hoger te krijgen. Is op termijn minder duur, want je woning wordt ook weer meer waard… 🙂