Erfenis aanvaarden, verwerpen of misschien aanvaarden

Sparschwein 32Een erfenis kan bestaan uit meer schulden dan bezittingen. Na het aanvaarden van een erfenis kan de schuldeiser bij jou aankloppen. Bij het verwerpen van een erfenis loop je misschien wel kapitalen mis. Bij twijfel kun je de erfenis ook aanvaarden met een voorbehoud. Dit wordt beneficiair aanvaarden genoemd. De mogelijkheden leggen wij graag nader toe.

Bij het woord erfenis wordt er vaak gelijk gedacht aan een groot geldbedrag of een hypotheekvrij huis, maar helaas kan de praktijk anders zijn. Wat nu als de overledene hoofdzakelijk schulden heeft waar jij niets van weet? Vooral de oudere generatie heeft er moeite mee om geldzaken met de kinderen te bespreken. Geldzorgen worden zo goed mogelijk verbloemd. Bij overlijden blijkt vervolgens pas hoe de financiële situatie is. Dit soort situaties kun je voorkomen door niet zonder meer een erfenis te aanvaarden.

Erfenis aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden?
Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis wordt je (deels) de eigenaar van de bezittingen en de schulden van de overledene. Door het aanvaarden ben je, eventueel met de andere erfgenamen, aan te spreken door schuldeisers van de overledene. Een andere optie is om de erfenis te verwerpen. Je moet je wel goed realiseren dat je dan volledig afstand doet en niets uit de nalatenschap krijgt. Ook spullen met een emotionele waarde heb je geen recht op. De derde optie is het beneficiair aanvaarden. In dat geval krijg je alleen de nalatenschap voor zover de waarde van de bezittingen de schulden overtreffen.

Bij twijfel beneficiair aanvaarden
Bij het erven van schulden kan het gelijk gaan om een aanzienlijk bedrag. Door het beneficiair aanvaarden kun je vanaf de zijlijn meekijken bij het afwikkelen van de nalatenschap. In het geval de schulden te groot zijn, zul je er geen financiële schade door oplopen. Beneficiair aanvaarden en ook het verwerpen gaat via de rechtbank. Je moet namelijk een verklaring afleggen. De kosten bedragen eenmalig €120. Na overlijden heb je drie maanden de tijd om te bepalen of je aanvaard, verwerpt of beneficiair wil aanvaarden.

Door handelingen te verrichten aanvaard je de erfenis
Ook binnen de drie maanden bedenktijd kun je door bepaalde rechtshandelingen of gedrag de erfenis al aanvaarden. Je gaat bijvoorbeeld het huis in de verkoop zetten of je verkoopt spullen vanuit de nalatenschap. Na dit soort handelingen kun je de erfenis niet meer verwerpen of beneficiair aanvaarden. Indien je overweegt om de erfenis te verwerpen moet je voorzichtig zijn met de nalatenschap. Bijvoorbeeld door de auto van de overledene in gebruik nemen aanvaard je de erfenis.

Een eigen woning kan een probleem vormen
In de periode vanaf 2008 tot 2014 zijn de huizenprijzen sterk gezakt. Dit heeft een eventuele overwaarde in een huis gedeeltelijk laten wegsmelten. Indien er een huis in de nalatenschap zit moet je als erfgenaam voorzichtig zijn. Zelfs in het geval een huis tientallen jaren geleden gekocht is, moet je nog steeds oppassen. Door aanvullende hypotheken kan een goedkoop gekocht huis toch belast zijn met een zware financiering. Je moet er ook rekening mee houden dat een huis een kostenpost is tot deze verkocht is. Bij het in de verkoop zetten van het huis moet je er rekening mee houden dat de verkoop wel maanden of zelfs jaren kan duren. Het kan zelfs noodzakelijk zijn om de vraagprijs van het huis te verlagen om toch te kunnen verkopen.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.