Eigenwoningforfait per 2014 sterk verhoogd

EurostapelDe fiscale bijtelling voor huiseigenaren is per 2014 verhoogd van 0,6% naar 0,7%. De stijging van bijna 17% wordt veroorzaakt door dalende huizenprijzen en stijgende huren. Het eigenwoningforfait moet het verschil tussen kopen en huren van een huis namelijk in evenwicht houden.

Huiseigenaren hebben de laatste vijf jaren een sterke waardedaling van hun huis voor de kiezen gekregen. Een kleine pleister op de wonden was de daling van de WOZ-waarde. Over deze waarde worden namelijk bepaalde gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait (EWF) berekend. Vanaf 2014 gaat ondanks een eventueel dalende WOZ-waarde de fiscale bijtelling in de vorm van het EWF omhoog.

Door de verhoging naar 0,7% moet u een hoger bedrag bij uw inkomen optellen en belasting over betalen. Uitgaande van een huis van €300.000 bedroeg de bijtelling over 2013 nog €1.800. Bij een gelijkblijvende WOZ-waarde in 2014, stijgt de bijtelling naar €2.100.

De verhoging kan de herstel van de huizenmarkt vertragen. Deze verhoging van het EWF komt op een zeer ongunstig moment. De huizenmarkt is namelijk aan het opkrabbelen. De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van 2013 nog niet gestegen, maar de verkoopcijfers laten wel duidelijke verbeteringen zien. Langzaam wordt de stijgende lijn weer gevonden. Waarschijnlijk vallen de gevolgen van de verhoging van het EWF mee, maar er blijft kans op stagnering van het herstel.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.