Kinderen laten studeren – Wat kost het?

Als ouder wil je jouw kinderen alle kansen van de wereld bieden. Een goede opleiding is vaak een voorwaarde voor succes, dus laat je de kinderen studeren. Je kunt ze een studieschuld laten opbouwen, maar beter is om zelf geld achter de hand te hebben.

De studiefinanciering is voor een groot deel afgeschaft. De meeste studenten hebben nu twee opties. Ze bouwen een studieschuld op of ze hebben ouders die een vermogen opgebouwd hebben om het studeren mogelijk te maken. Een studieschuld moet ook weer afbetaald worden. Het zou toch mooi zijn dat je jouw kinderen goed op weg kunt helpen door geld achter de hand te hebben? Door met de juiste strategie te beleggen gaat het lukken.

 

Wat kost een studie?

Er zijn natuurlijk veel afhankelijkheden waar de hoogte van de kosten van afhankelijk is. Toch kunnen we wel iets zeggen over wat je kunt verwachten. Voor een opleiding aan een HBO of universiteit kun je uitgaan van ruim €2.000 aan collegegeld. Voor het eerste jaar aan een HBO is er nu een uitzondering gemaakt wat betreft de kosten. Het kost nu maar de helft. Voor een MBO-opleiding komen de kosten ongeveer uit op €1.100 tot €1.200. Maar er zijn natuurlijk meer kosten. Voor boeken, ander studiemateriaal en een laptop ben je natuurlijk ook wel een paar duizend euro kwijt.

 

De kosten bij het op kamers gaan

Zolang de kinderen vanuit huis kunnen studeren, zijn de kosten nog te overzien. Maar vaak zullen ze uit huis moeten en dat heeft natuurlijk een groot effect op de omvang van de kosten. Volgens het Nibud komen de totale kosten ongeveer uit op €40.000 tot €45.000. Hierbij is uitgegaan van een opleiding voor vier jaren. Voor de opleidingen die meer tijd in beslag nemen, zullen de kosten natuurlijk ook verder oplopen.

 

Begin vroeg met beleggen

Met een goed beleggingsplan is het mogelijk om voldoende vermogen op te bouwen. Het is belangrijk om het opbouwen van het kapitaal over een lange periode uit te smeren. Een dergelijk bedrag bijeen brengen in bijvoorbeeld 5 jaar zal een grote maandelijkse investering vergen. Beleg wel met beleid. Je moet zeker niet te grote risico’s nemen, maar je moet wel het maximale eruit halen.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.