Bespaar advies- en bemiddelingskosten op de lijfrenteverzekering

Stack of 50 euro notesWaarom betalen voor advies als je zelf beschikt over voldoende kennis? Vanuit deze gedachte heeft Aegon de mogelijkheid ontwikkeld om online een lijfrenteproduct af te sluiten. Het gaat hierbij om het verlengen van een lijfrenteverzekering die de einddatum heeft bereikt in een uitgestelde of uitkerende lijfrente. Zelf afsluiten bespaart honderden euro’s aan advies- en bemiddelingskosten.

Sinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan voor verzekeraars en banken om provisie te verstrekken voor het adviseren en bemiddelen in bepaalde verzekeringen. Het gaat hierbij om complexe financiële producten. Onder deze noemer vallen bijvoorbeeld hypotheken, overlijdensrisicoverzekeringen en lijfrenteproducten. De adviseur moet de vergoeding voor het advies rechtstreeks bij de consument in rekening brengen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een expirerende lijfrente te laten uitkeren, zonder advies- en bemiddelingskosten te moeten betalen. Gelukkig staat er eindelijk een bank/verzekeraar op die een oplossing biedt. Met het product Lijfrente Sparen/Uitkeren kun je zelf de touwtjes in handen houden en besparen op de advieskosten.

Verlengen of uitkeren in de vorm van banksparen
In eerste instantie biedt Aegon alleen de mogelijkheid aan om te verlengen of uit te laten keren in de vorm van banksparen. In de komende maanden wordt het ook mogelijk om een lijfrentekapitaal te verlengen of uit te keren in de vorm van een verzekering.

Wat is het verschil tussen banksparen en een lijfrenteverzekering?
Het onderlinge verschil komt vooral tot uiting bij een uitkerend lijfrenteproduct. Bij de lijfrenteverzekering kan er gekozen worden voor een levenslange uitkering. Bij overlijden vervalt de uitkering aan de verzekeraar. Het resterende tegoed gaat niet over op de nabestaanden. Bij de variant bij het banksparen kan er niet gekozen worden voor een levenslange uitkering. De uitkering stopt namelijk zodra het tegoed op de rekening gezakt is naar nul. Bij overlijden van de gerechtigde van de uitkering gaat het resterende tegoed naar de nabestaanden.

Kan iedereen online zonder advies een lijfrenteproduct afsluiten?
Nee, in eerste instantie wordt getoetst in hoeverre je goed genoeg op de hoogte bent van de kenmerken van het product. Dit wordt gedaan aan de hand van een kennis- en ervaringstoets. Als hieruit blijkt dat je kennis onvoldoende is, geeft Aegon je de mogelijkheid om het lijfrenteproduct af te sluiten met begeleiding.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.