Autoverzekeraar Fairzekering let op je rijgedrag

Euro Geldscheine mit Zahlenschloss und KetteAutomobilisten die veilig rijden, hebben recht op een hogere korting. Vanuit deze gedachte biedt Fairzekering autoverzekeringen aan waarbij de te betalen premie voor een groot deel afhankelijk is van je rijgedrag.

Fairverzekering richt zich op automobilisten die veilig deelnemen aan het verkeer. De verzekeraar verzamelt gegevens over je rijgedrag met een zogenaamde Chipin stekker. Deze plaats je in je OBD-poort die in alle moderne auto’s zitten. De Chipin stekker registreert alles. In hoeverre je veilig rijdt wordt gemeten aan de hand van handelingen en gedrag in het verkeer. Hoe snel rijd jij? Houd jij je aan de maximum snelheid? Maar ook je remacties, tijdstip van rijden en de acceleratie wordt vastgelegd. De gegevens worden opgeslagen in een database. Je rijgedrag bepaalt hoeveel premie jij eind van de maand terug krijgt, 10%, 35% of niets.

Veilige automobilisten krijgen een deel van de premie terug
De verzamelde gegevens kun je als verzekerde zelf ook raadplegen. Je kunt via de website van de verzekeraar inloggen op een dashboard. Als jij naar de maatstaven van Fairzekering veilig rijdt krijg je 35% korting op de maandpremie. Bij een iets slechtere score, krijg je nog 10%. Een meter op het dashboard geeft aan hoe je er voor staat. Eind van de maand wordt gekeken in hoeverre je recht hebt op een korting op de premie. De korting krijg je vervolgens teruggestort.

Hoe werkt het in de praktijk?
Om mij te kunnen verdiepen in het systeem, heb ik van de verzekeraar een chipin stekker geleend. Ik rij nu ruim één week met de stekker in mijn auto. Keurig worden alle autoritten geregistreerd. Het aantal keren dat ik de maximum snelheid heb overschreden wordt zelfs vastgelegd. Tijdens het rijden houd ik er nu nog rekening mee, maar uiteindelijk zal dat niet meer het geval zijn. Je went namelijk aan het idee. Tot zover heb ik nog steeds recht op 35% extra korting. Dit blijkt uit onderstaande meter.

fairzekering 30-08-2014

Wordt mijn privacy geschonden?
In het systeem wordt niet alleen mijn rijgedrag vastgelegd, maar bijvoorbeeld ook waar ik wanneer heen ga. Alleen ik kan deze gegevens inzien door in te loggen op het systeem. Op de website van de verzekeraar kan ik een wisknop indrukken. De gegevens zijn daarna niet meer aan mijn persoonlijke gegevens gekoppeld. Ik kan mij ook niet voorstellen dat verder iemand er baat bij heeft om inzicht te krijgen in mijn rijgedrag, tijdstippen van rijden en mijn bestemmingen.

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.