Addertjes onder het gras bij het extra aflossen

100 Euro mit Kette und SchlossGeschreven voor Makelaarsland:

Extra aflossen op de hypotheek is een populaire investering van spaargeld geworden. Toch kleven er nadelen aan die vooraf wel goed moeten worden overwogen.

Door de gedaalde huizenprijzen staan er sinds 2013 meer dan één miljoen koophuizen onder water. Deze huizen zijn niet te verkopen voor een bedrag waar de hypotheek mee kan worden afbetaald. Door extra af te lossen worden deze huizen weer verkoopbaar. Vooral huiseigenaren met deels een aflossingsvrije hypotheek, kunnen er verstandig aan doen om extra af te betalen. Het is wel belangrijk om stil te staan bij de zogenaamde addertjes onder het gras.

Extra afbetaald blijft extra afbetaald
Extra aflossen verlaagt in kleine stapjes de maandlasten, maar let op met het in het huis pompen van geld. Het is namelijk geld dat niet weer terug te halen is. Zelfs bij verkoop is er niet vrij over het geld te beschikken. De verkoopopbrengst moet namelijk weer geïnvesteerd worden in een nieuw aan te kopen huis. Dit is vastgelegd in de zogenaamde bijleenregeling. Bij verkoop van uw huis kunt u vrij beschikken over de verkoopopbrengst, maar als u opnieuw een huis gaat kopen moet u de verkoopopbrengst weer investeren. Doet u dat niet? Dan kunt u niet de volledig betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Het instellen van de bijleenregeling in 2004 is een manier geweest om de regeling van de hypotheekrenteaftrek te versoberen.

Volledig artikel zie: Makelaarsland

Nog geen reacties | Reageer

Reacties zijn gesloten.